MINIMALISTISCH ONDERNEMEN

minimalistisch ondernemen | bloesem marketing

Je kent vast wel de termen minimalistisch wonen en minimalistisch leven. Maar minimalistisch ondernemen, heb je daar weleens van gehoord? Minimalistisch ondernemen gaat over terug naar de essentie. Datgene doen dat daadwerkelijk bijdraagt aan het realiseren van je doelen. Focus op wat er echt toe doet.

Focus houden

Wellicht herken je het wel. Dat je soms maar wat rondhangt op social media om te kijken wat anderen doen. Eigenlijk tijdverdrijf, tenzij het doelgroeponderzoek is :-).

Of dat je eigenlijk aan de slag moet met die ene opdracht voor een klant, maar dat er ineens tientallen ideeën bij je opkomen en je daar dan hele ochtend mee bezig bent, maar er is niks uitkomt. Wat je doelen ook zijn, er focus op houden, is soms best een uitdaging.

Minimalisme

De afgelopen tijd ben ik me meer gaan verdiepen in het minimalisme. Om meer geluk te halen uit het leven en niet uit dingen. Zo heb ik bewust gekozen voor meer tijd met mijn gezin en mijn kennis met anderen te delen. Ik heb de corporate wereld en grote jongens achter me gelaten, waar status een grote rol speelt en je raar wordt aan gekeken als je niet mee groeit op hun carrière ladder en geen miljoenen verdiend omdat je geen onnodige toevoegingen in je producten wilt.

Tiny houses

Ik vind het steeds interessanter uit te vinden hoe ik met minder veel meer heb. En met veel meer bedoel ik: veel gelukkiger. Zo ben ik momenteel bezig met een nieuw concept voor een klant over tiny houses. Kleine huisjes van soms maar 50m2 en volledig zelfvoorzienend. Wat meer heb je nodig? Wie zegt dat je zoveel gelukkiger wordt van die enorme villa met zwembad? Nee, doe mij dan maar dat gezellige jaren ’30 huisje waar ik in woon met mijn man en dochter. Meer hebben we met z’n drieën niet nodig. En het geld dat we hiermee besparen, besteden we binnenkort aan een gave reis van 6 weken door West Australië. Een ervaring die onbetaalbaar is.

Genoeg hebben

Naast dat minimalistisch ondernemen gaat over meer focus en je doelen nastreven, gaat het ook over meer met minder. Het gaat niet alleen om steeds meer te willen verdienen, maar om minder te bezitten en genoeg te hebben. Genoeg om in een leuk huis te wonen, genoeg om die mooie reis te maken en genoeg vrijheid om te kunnen doen wat ik echt belangrijk vind in het leven.

Wat is succes?

Het zit in onze huidige maatschappij dat we succes snel koppelen aan geld. Een tijdje terug kreeg ik een mail van iemand, ik stond blijkbaar op haar emaillijst, dat ondernemers tot 70.000 maar wat aan ploeteren. Oftewel, je doet er niet toe, je bent niet succesvol, je kunt maar beter stoppen.

Nee, dat geeft lekker veel zelfvertrouwen aan ondernemers zo’n mail. Ik heb me gelijk afgemeld.

Ik verdien op dit moment niet meer dan die 70.000 euro. Voel ik me dan niet succesvol? Zeker wel.

Wil ik dan niet geld verdienen als ondernemer? Jazeker wel.

Waar ondernemerschap om gaat

Maar voor mij draait ondernemerschap niet om veel geld te verdienen. Voor mij draait het om mijn visie te delen met de wereld en zoveel mogelijk ondernemers tot bloei te laten komen. En dat bloeien, dat zit hem niet altijd in geld. Dat zit hem ook in iemands kracht naar boven halen. Iemand zelfvertrouwen en motivatie geven. Iemand te laten stralen, omdat er duidelijke keuzes gemaakt zijn en meer focus is. Met als resultaat dat ze groeien met hun bedrijf vanuit hun eigen kracht en op een manier die bij hun past. Mijn klanten komen niet naar mijn toe, omdat ze door mij ineens bakken met geld gaan verdienen. Maar omdat ik laat ze zien hoe ze met hun visie hun dromen waar kunnen maken en van betekenis kunnen zijn voor anderen.

En ik geloof ook, dat als je altijd maar meer wilt, je nooit genoeg zult hebben.

Recente berichten