HOE START JE MET MINIMALISME?

Minimalisme. Wat is het en hoe begin je? Toen ik een jaar geleden me bewust ging verdiepen in minimalisme dacht ik dat het heel erg te maken had met spullen. Of eigenlijk ontspullen. Gewoon zo weinig mogelijk spullen in huis en zo weinig mogelijk kopen. Maar dat minimalisme veel meer is dan dat, daar ben ik inmiddels wel achter.

hoe start je met minimalisme | minimalistisch ondernemen

Wat is minimalisme?

Minimalisme gaat over de essentie. Alleen dat doen of kopen dat bijdraagt aan jouw levensgeluk. Er zijn al vele boeken over geschreven en documentaires over gemaakt. En Marie Kondo is wellicht wel de bekendste minimalist ter wereld met haar opruim methode. Omdat Marie met name gericht is op spullen en opruimen, ben ik mij meer gaan verdiepen in de bredere zin van minimalisme. Zo vind ik persoonlijk de blogs van Leo Babauta ontzettend inspirerend en verhelderend. Leo beschrijft minimalisme als 'finding simplicity and mindfulness in the daily chaos of our lives. It's about clearing the clutter so we can focus on what's important, creating something amazing, find happiness'. En hier kan ik mij volledig in vinden. Minimalisme gaat dus niet om weinig kopen, maar dat kopen dat jou echt gelukkig maakt en waarde toevoegt. En juist dat verwijderen uit je leven dat jouw geluk in de weg zit.

Ben ik een minimalist?

Net als bij minimalisme kun je je afvragen "Wat is de definitie van een minimalist?". Wanneer heb je dat punt bereikt dat je een echte minimalist bent. Als je huis zo opgeruimd is volgens de Marie Kondo methode? Als je alle blogs en boeken over dit onderwerp hebt gelezen? Zelf voel ik me niet een minimalist. Ik voel me eerder iemand die bewust bezig is met het minimalisme. En dat is voor mij goed. Ik denk bewust na over wat ik wel en niet koop. En ik denk bewust na over met wie ik mijn tijd doorbreng en wat ik doe met mijn tijd.

Ik ben heel bewust van mijn dromen, doelen en idealen. Niet omdat anderen dit van mij verwachten of omdat de maatschappij dit van mij verwacht. Maar omdat het mijn dromen zijn, mijn diepste verlangens. Zij zorgen ervoor dat ik me bewust ben van wat en wat niet bijdraagt.

Wellicht zien sommigen minimalisme als iets negatiefs. Want wat kan er nou goed zijn aan minder? Zeker in de ondernemerschap. Maar ik zie juist het als iets positiefs. Het maakt mij bewuster en beleef het leven ook bewuster en intenser. Minder is voor mij niet minder goed. Minder is voor mij goed genoeg.

Waar start je als je wilt minimaliseren?

Ik denk bij je te verdiepen in het onderwerp. Boeken lezen, documentaires kijken en podcasts luisteren hebben mij enorm geholpen. Daarna volgt de stap van het toepassen. Eerst in je huis, daarna naar buiten toe, naar je relaties, naar je werk. Ik zie het minimalisme niet als iets tijdelijks. Maar als denk- of levenswijze die je continu motiveert en inspireert.

Minimalisme in je bedrijf

Waar boeken vol geschreven zijn over minimalisme, is er maar weinig bekend over minimalisme in je bedrijf. Ook hier is de belemmerende overtuiging. Ondernemen gaat toch om groei en meer? Minder kan toch nooit goed zijn voor je bedrijf? En dit is precies waar minimalisme over gaat voor mij. Mindset. Je niet laten leiden door wat de massa zegt of doet. Want tja, de massa zegt toch wel dat minder nooit goed kan zijn voor je bedrijf. Maar ik weet inmiddels beter. Ik weet dat minder werken voor mij veel meer rust en vrijheid heeft gecreëerd. Ik weet dat minder zelf doen, mij meer tijd en focus heeft gegeven. En ik weet ook dat minder luisteren naar wat er allemaal op social media wordt beweerd of door guru's wordt beloofd, mij veel dichter bij mezelf heeft gebracht.

Zou jij je graag willen verdiepen in het minimalisme?

Ontdek dan mijn online cursus 'minimalistisch ondernemen die start op 1 september'.

Interesse? Stuur me een mailtje op info@bloesemmarketing.nl

Recente berichten