MINIMALISTISCH ONDERNEMEN DOOR: ESSENTIALIVING


minimalistisch ondernemen | bloesem marketing

fotocredit: Paulien Kluver Photography voor Durf Magazine

Gaby (47) is oprichtster van Essentialiving en vertelt in dit blog hoe zij op haar manier minimalistisch onderneemt.

1. Hoe is het idee ontstaan om Essentialiving te starten?

Al jaren wilde ik m’n eigen bedrijfje starten, maar ik wist nooit in wat. Dus toen ik in de zomer van 2014 van de ene op de andere dag m’n baan opzegde, zonder dat ik wat nieuws had (wat overigens al een redelijke ‘essentialiving’-actie was) dacht ik: “en nú ga ik ‘ns uitzoeken wat ik wil”! Ik las veel, keek naar inspirerende filmpjes, deed cursussen en liet me coachen. Er kwamen best wat ideeën naar voren, maar dat was niet voldoende voor mij. Ik wilde niet zomaar iets waar ik m’n brood mee zou kunnen verdienen. Ik wilde iets waar ik blij van zou worden, iets waar ik in geloof, iets waar ik mensen mee kan helpen, iets wat ik bén. In een gesprek met een vriend van mij viel in één keer het kwartje. Op een gegeven moment zei hij namelijk de magische woorden: “het lijkt wel of jij heel goed bent overal de essentie uit te halen”. Ik hoor het hem nog zeggen… Echt waar, dat woord ES-SEN-TIE, dat kwam zó hard binnen! Ik wist in één keer dat ik daar iets mee wilde. Ik had nog nooit van essentialisme gehoord, wist absoluut nog niet wat ik ermee wilde, maar de naam ‘Essentialiving’ was geboren. De wetenschap dat ik mensen kan helpen met iets waar ik velen mee zie worstelen, namelijk de overvloed die overal heerst, maakt me blij. Ik zelf heb nooit moeite gehad met bewust te kiezen voor minder (spullen, afspraken of wat dan ook). Daarom ontwikkel ik met Essentialiving ‘tools die je helpen focussen op wat er toe doet’. Zodat iedereen die dat wil, op een hele laagdrempelige, praktische manier dat ook kan bereiken.

2. Wat is het verschil tussen essentialisme en minimalisme?

Essentialisme is het zusje van het ietwat sobere minimalisme. Bij essentialisme gaat het niet over leven met zo min mogelijk, maar over leven met alles wat belangrijk voor je is. Je vraagt je niet af: ‘wat kan ik allemaal missen?’ maar juist ‘waar kan ik niet zonder?‘. Een wezenlijk verschil, en voor mij dan ook precies de reden waarom essentialisme beter bij mij past. Een leven dat gebaseerd is op wat voor jou essentieel is, gaat juist over het vieren van alles wat en iedereen wie het meest belangrijk voor je is. De grote uitdaging van een essentialist is dan ook te ontdekken waar je ogen van gaan stralen, wat je blij maakt, wat essentieel voor je is. En, heel belangrijk, de rest te schrappen. Want inderdaad, ook essentialisme houdt niet van overdaad.

3. Wat is voor jou de essentie?

Ik denk dat voor mij de essentie is: levens volgens mijn essentie.. if that makes any sense, haha! Focussen op wat voor mij het meest belangrijk is, en de rest (de ballast, de ruis, het overbodige) uit mijn leven verwijderen.

4. Hoe ga jij om met onze cultuur/maatschappij die heel vaak in het teken staat van meer, meer, meer?

Ja, dat is voor mij wel de grootste uitdaging. Hoewel ik er absoluut geen moeite mee heb om te kiezen voor minder, vind ik het nog lastig om om te gaan met de mening van anderen, van de maatschappij. Om anders te zijn en doen dan ‘hoe het hoort’ of wat ‘normaal’ is. Ik wil bijvoorbeeld heel graag kleiner gaan wonen. Dat gaat ook gebeuren, maar ik heb dan toch het gevoel niet ‘geslaagd’ te zijn wanneer ik drie hoog achter woon. Of bijvoorbeeld mijn agenda: voor mij is deze prettig gevuld, maar ik heb dan toch het idee een beetje ‘sneu’ te zijn als ik geen afspraken heb. Dus ik doe het wel, dat kiezen voor minder, maar dat uitdragen vind ik nog lastig. Ik begin dat nu pas wat meer te doen, omdat ik merk dat er mensen zijn die dat juist waarderen.

5. Hoe heb jij het essentialisme doorgevoerd in je leven en met name in je bedrijf?

Voor mij is het niet zo gegaan dat ik bedacht had: “en nu ga ik leven volgens de leer van het essentialisme”. Ik bén al zo. Ook nooit anders geweest. Een vriend van me zei laatst nog: “het zat er vroeger al helemaal in”… Privé en zakelijk zijn dan ook niet anders. Ik merkte vroeger wel altijd op m’n werk dat ik het nooit (te) druk had. Vlak voor een deadline of iets dergelijks natuurlijk wel eens, maar over het algemeen merkte ik dat iedereen om mij heen altijd zo druk, druk, druk was en ik nooit. Ik heb me daar heel onzeker over gevoeld. Snapte maar niet hoe dat kwam. Ik denk nu dat ik gewoon heel goed kan bepalen wat belangrijk is en wat niet. Wat nu moet gebeuren en wat kan wachten. En ik kan gewoon heel efficiënt werken. Dat zit nou eenmaal in mij. Heel fijn, maar daardoor ben ik in heel veel andere dingen weer niet goed. Zoals multi-tasken, dat kan ik echt niet! 😊

6. Waar zou iemand mee kunnen beginnen op het gebied van essentialisme?

Eigenlijk draait het om bewust kiezen. En dat kan op elk gebied. Bewust kiezen tegen welke afspraak je ja of nee zegt. Bewust kiezen of je iets wel of niet koopt. Bewust kiezen wat je eet. Bewust kiezen aan wie of wat je je tijd geeft. Die bewustwording, daar start het mee. Ik kan hiervoor aanraden mijn gratis ‘Hit delete and smile’ challenge te doen. Deze is heel laagdrempelig en laat je op 6 gebieden bewust worden van waar je nu staat en geeft je meteen al praktische tips om aan de slag te gaan.

7. Jouw doelgroep is eigenlijk een niche. Heb je hier bewust voor gekozen of is dit zo gegroeid? Heel kort door de bocht is mijn doelgroep vrouwen tussen de 25 en 45 jaar die meer rust en ruimte in hun leven willen. Doordat er staat ‘willen’ is de doelgroep inderdaad misschien wel een niche. Ze moeten al op een punt zitten dat zich bewust zijn dat ze dingen anders willen gaan doen. Dit is absoluut zo gegroeid. Ik ben daar niet bewust mee bezig geweest. Essentialiving is begonnen als een blog, waarbij ik gewoon schreef wat ik te zeggen had, niet denkend of iemand daar behoefte aan zou hebben, en wie dan. Vervolgens is Essentialiving meer een coaching kant op gegaan, vooral omdat mensen mij steeds vroegen of ik coach was. Niet omdat dat uit mezelf kwam. Dat werkte dus ook niet… Ik heb nu pas, ongeveer 3 jaar later, het gevoel dat ik duidelijk heb wat ik met Essentialiving wil bieden, voor wie en op welke manier.

8. Is het voor jou makkelijker geworden om focus en rust in je bedrijf te creëren door het essentialisme?

Voor mij persoonlijk niet, omdat ik altijd al zo was en deed. Maar ik kan me voorstellen dat als je dat niet uit jezelf al zo aanpakt, en er bewust mee aan de slag zou gaan, dat je dan hele grote voordelen kan behalen. Zowel in de vorm van tijdsbesparing, als in besparing van geld. En natuurlijk in werkplezier. Een hele, zo niet de meest, belangrijke!

9. Hoe zie jij jezelf over 1 jaar?

Ik kijk nooit heel ver vooruit. Maar 1 jaar vind ik wel een mooie tijdsspanne. Ik zet ook altijd aan het eind van het jaar doelen, voor wat ik het komend jaar wil bereiken. Maar ik moet zeggen dat ik het dit jaar voor het eerst niet scherp heb. Ik heb nog geen concreet beeld. En daarom laat ik me ook hierbij helpen door naar de Vision Board Day XXL van Shanna Proost te gaan. Wat ik in ieder geval wil, is nog drie nieuwe producten introduceren (waarvan er nu één in de afrondende fase zit en er twee nog in de ontwikkel fase zitten) en de ‘Essentialiving-lifestyle’ verder uitdragen. Maar hoe of met wat hoop ik binnenkort dus concreter te krijgen.

Wil je meer weten en zien van het concept van Gaby? Check haar website.

Recente berichten