SINGLETASKING: WAAROM HET JE MEER OPLEVERT

Volgens mij zijn er genoeg onderzoeken die aantonen dat multitasking niet mogelijk is. En toch proberen we nog altijd zoveel mogelijk dingen tegelijkertijd te doen. We denken hiermee ontzettend productief te zijn, maar vergeten die ene mail af te maken, omdat we zijn afgeleid door een telefoontje tussendoor. Of we maken een heel tof idee maar half af, omdat we met een half been alweer in het andere idee staan.

singletasking - waarom het je meer oplevert | minimalistisch ondernemen

Bewust het moment meemaken

Toen ik laatst in de trein staat van Amsterdam naar Arnhem zat, viel het mij op dat veel reizigers meerdere dingen tegelijk aan het doen waren. Ze typten druk op hun laptop en ondertussen hadden ze hun koptelefoon op luisterend naar muziek. Of ze waren aan het bellen en een boek aan het lezen. Sowieso lijkt het erop dat we ons niet meer goed kunnen vervelen, want elk moment van 'niet ingevuld' zijn we op onze schermpjes aan het kijken. Gewoon voor je uit staren in de trein is er bijna niet meer bij. Het deed me weer realiseren bewust het moment mee te maken. Om bewust de treinreis mee te maken, mijn latte macchiato te drinken en te zien waar we allemaal langs rijden, welke mensen er in-en uitstappen. Om niet 'druk' te zijn met van alles en nog wat om de tijd te doden en net te doen alsof ik zo interessant en belangrijk ben.

Waarom singletasking?

Verschillende dingen naast elkaar doen in je werk werkt niet. Punt. End of story. Ergens zul je jezelf of je klant tekort doen. Wanneer je meerdere dingen tegelijk doet, ervaar je namelijk meer stress en drukte en zie je veel sneller belangrijke zaken over het hoofd. Het blijkt uit onderzoek dat je hersenen steeds weer opnieuw moeten opstarten wanneer je switcht van taak. Te vaak switchen van taken put je hoofd en lijf veel sneller uit. Wanneer jij je richt op maar een specifieke taak, ben je veel geconcentreerder, rustiger en niet onbelangrijk efficiënter. Hiervoor kun je gebruik maken van blokken en taken bundelen. Het gaat er niet om dat je zoveel mogelijk doet in zo weinig mogelijk tijd. Het gaat erom dat jij je focust op datgeen waarmee jij het verschil kunt maken en vandaag nog een stap dichter bij jouw einddoel brengt.

Focus in je strategie

Naast het focussen op een taak, is het ook aan te raden je op een ding te focussen in je strategie en positionering. Stel jezelf 1 doel en focus je daar de komende maanden op. Je tijd en aandacht verdelen over 3 of 5 doelen zal je alleen maar meer onrust en minder overzicht opleveren met als gevolg dat je minder bereikt. Check ook mijn podcast: Minder doelen, meer bereiken.

Focus staat niets voor niets voor: focus one course untill success.

Focus je op 1 doel en op 1 taak. En focus je op vandaag.

En wat ga jij komende week doen om je maar op 1 taak of doel te richten en meer in het moment te zijn? Probeer eens niet tijdens je ontbijt gelijk je mobiel te checken of probeer eens in een gesprek meer te luisteren dan zelf aan het woord te zijn.

Ontdek dan mijn nieuwsbrief met inspiratie, tips en inzichten.

Recente berichten

Zoeken op onderwerp